Πώς να αποφασίσετε ποια επιχείρηση να αγοράσετε

Εάν ψάχνετε να αγοράσετε μια επιχείρηση, προφανώς θέλετε κάποια που ανήκει σε τομέα που να σας ενδιαφέρει και να είναι κερδοφόρα ή τουλάχιστον να προσφέρει την δυνατότητα κερδοφορίας. Ωστόσο, θέλετε επίσης μια επιχείρηση που είναι κατάλληλη για εσάς και ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Στην ουσία, η εξεύρεση της καλύτερης επιχείρησης για αγορά εξαρτάται απόλυτα από τις προτιμήσεις σας.

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, πρέπει πρώτα να ορίσετε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κάνετε την επιλογή και να αναπτύξετε μια σαφή εικόνα του τι ακριβώς ψάχνετε σε μια επιχείρηση. Έτσι θα μπορείτε να στοχεύσετε σε συγκεκριμένες επιλογές, ώστε να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Διαφορετικά, το πιο πιθανό είναι να σπαταλήσετε άπλετο χρόνο δίνοντας σημασία σε επιχειρήσεις που δεν είναι ιδανικές για εσάς.

 

 1. Καθορίστε τι ταιριάζει στην καθημερινότητά σας

 

Η ιδανικότερη επιχείρηση για τον καλύτερό σας φίλο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιχείρηση για εσάς και τους προσωπικούς σας στόχους ζωής.

 • Θέλετε αυτή η επιχείρηση να είναι κάτι με το οποίο ασχολείστε στον ελεύθερό σας χρόνο ή θα είναι κάτι που θα καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς σας;
 • Πόσο θέλετε να συμμετέχετε στις καθημερινές της δραστηριότητες;
 • Μπορείτε να είστε παρόντες στις καθημερινές της δραστηριότητες ως ενεργός επενδυτής/ιδιοκτήτης ή θα επιλέξετε το μονοπάτι του παθητικού επενδυτή/ιδιοκτήτη, προσλαμβάνοντας ανθρώπους για να την διευθύνουν;
 • Σκοπεύετε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας ελάχιστα απλά για να υποστηρίζει την οικογένειά σας ή να την μεγαλώσετε σε επίπεδο κάποιας πιθανής IPO στον ορίζοντα;
 • Αυτή η επιχείρηση θα συμπληρώσει ή θα βοηθήσει να εξελιχθεί με κάποιον τρόπο μια υπάρχουσα επιχείρηση που κατέχετε;

 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις παρά μόνο εσείς. Υπάρχουν αρκετά επιχειρηματικά μοντέλα και διάφορα είδη επιχειρηματικών στόχων οπότε θα θέλετε να επιλέξετε ένα που να ταιριάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την καθημερινότητά σας. Μόλις είστε σε θέση να αποτυπώσετε αυτά, θα είστε σε καλό μέρος για να βρείτε την ιδανική επιχείρηση να αγοράσετε.

 

 1. Καθορίστε τις δεξιότητες και τα πλεονεκτήματα σας

 

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε μια επιχείρηση, θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι θα κάνετε σε αυτήν, το πού δηλαδή θα χωρέσετε στην εξίσωση. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την επιχείρηση που θα αγοράσετε, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό. Ίσως είστε καλοί στο μάρκετινγκ ή στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πώς θα μπορούσε αυτή η δεξιότητα να ενταχθεί στην επιχείρηση που θα αγοράσετε;

Ας υποθέσουμε ότι ενδιαφέρεστε για ένα γυμναστήριο που δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσελκύει πελάτες και να δημιουργεί έσοδα, αλλά παρατηρείτε ότι ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει πρόβλημα σε κάποιους τομείς. Εάν είστε ειδήμων ή έστω γνωρίζετε καλά το αντικείμενο στο οποίο ο ιδιοκτήτης υστερεί, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να προσθέσετε αξία στην επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά, αν η επιχείρηση χρειάζεται συνεχόμενη παρουσία ισχυρής διοίκησης, δεν θα ήταν ιδανική, εφόσον έχετε αποφασίσει ότι θα είστε παθητικός επενδυτής ή δεν είστε πρόθυμος να προσλάβετε κορυφαίο διοικητικό προσωπικό. Το θέμα είναι να βρείτε μια επιχείρηση όπου οι γνώσεις, η εμπειρία και οι προθέσεις σας θα προσθέσουν αξία και κεφάλαιο σε αυτή.

 

 1. Επιλέξτε τη βιομηχανία

 

Εφόσον αποφασίσετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία, θα πρέπει να κατασταλάξετε σε κάποιον προτιμώμενο κλάδο ή βιομηχανία. Η κάθε επιχείρηση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και μπορεί να αναπτυχθεί υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που κατασκευάζει πισίνες σε περιοχή με κρύο κλίμα δεν είναι η καλύτερη επαγγελματική επιλογή.

Κατανοήστε τις συνθήκες της αγοράς της συγκεκριμένης βιομηχανίας και κατά πόσο είναι πιθανό να καταλάβετε σημαντικό μερίδιό της με την είσοδό σας σε αυτή. Θα πρέπει επίσης να διερευνήσετε τη δυναμική της αγοράς και τα πιθανά εμπόδια εισόδου σε αυτή από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις μαζί με τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην επιχείρησή σας.

 

 1. Επιλέξτε την τοποθεσία

 

Πλέον, με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορείτε να βρείτε μια επιχείρηση σχεδόν οπουδήποτε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τις τοποθεσίες όπου θα είστε άνετοι να εξασκήσετε αυτό που επιλέξατε και να εκμεταλλευτείτε πλήρως την επιχείρησή σας. Σκοπεύετε να μετακομίσετε; Αν όχι, πιθανότατα θα θέλετε κάτι τοπικό. Εάν πρόκειται να είστε παθητικός επενδυτής ή εξετάζετε ένα ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο, η τοποθεσία μπορεί να μην σας ενδιαφέρει τόσο πολύ.

Επίσης, η βιομηχανία που θα επιλέξετε μπορεί να επηρεάσει τη θέση. Υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν καλά σε ορισμένες περιοχές, αλλά όχι τόσο καλά σε άλλες. Λάβετε υπόψη αυτά τα σημεία και καθορίστε τις προτιμήσεις σας σχετικά με την τοποθεσία, ώστε τα κριτήρια αγοράς σας να είναι ακόμα πιο συγκεκριμένα.

 

 1. Ορίστε τιμή αγοράς και τους όρους

 

Αφότου καθορίσετε όλα αυτά τα κριτήρια, ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας, ίσως και ο πιο σημαντικός, θα είναι η τιμή αγοράς και οι όροι. Μπορεί να βρείτε την τέλεια επιχείρηση για εσάς, να ταιριάζει ακριβώς με τον τρόπο ζωής σας και τις προτιμήσεις σας, αλλά αν αδυνατείτε να την υποστηρίξετε οικονομικά, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε από την αρχή.

Ωστόσο, επειδή μια επιχείρηση είναι πιο ακριβή από ό,τι θα θέλατε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την αγοράσετε. Μπορείτε να κανονίσετε την αγορά μέσω χρηματοδότησης. Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις αγοράς που μπορείτε να αξιοποιήσετε έτσι ώστε να κάνετε μια επιχειρηματική συμφωνία που να είναι εφικτή για τα μέσα που διαθέτετε.

Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να πουλήσει την επιχείρησή του μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση ή κατανομή των κερδών με βάση προσυμφωνημένους όρους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης τραπεζικού δανείου για την απόκτηση επιχείρησης. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε και να δώσετε έμφαση τόσο στην τιμή όσο και στους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους όρους της συμφωνίας που πρόκειται να κάνετε.

 

 1. Επωφεληθείτε από την τεχνολογία

 

Τώρα που έχετε δημιουργήσει μια εικόνα της ιδανικής επιχείρησης που θέλετε να αγοράσετε, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας.

Η Business Interval σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε πολύ συγκεκριμένες αναζητήσεις σε επιχειρήσεις προς πώληση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα προηγμένης αναζήτησης για να βρείτε καταχωρίσεις με βάση χαρακτηριστικά όπως τιμή, τοποθεσία, ηλικία καταχώρησης και άλλα.

 

Επίσης, η ιστοσελίδα μας ενημερώνεται συνεχώς με άρθρα σχετικά με τις αγοραπωλησίες επιχειρήσεων έτσι ώστε να σας βοηθήσει στην αναζήτησή σας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης, ανατρέξτε στα άρθρα της Business Interval για να μάθετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα