Πλεονεκτήματα αγοράς υφιστάμενης επιχείρησης

Όταν αγοράζεις μια υφιστάμενη επιχείρηση με αναγνωρίσιμο brand είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο και την μισή διαδρομή να την έχει τρέξει άλλος αθλητής για εσένα


 

Επανεξετάζοντας και ανασύροντας από την μνήμη μας την πλειάδα των επιχειρήσεων με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί, μπορούμε με ευκολία να συμπεράνουμε ότι πολλές φορές η αγορά υφιστάμενης επιχείρησης είναι σοφότερη επιλογή από την σύσταση νέας. Παρακάτω απαριθμούμε μερικά πλεονεκτήματα των υφιστάμενων επιχειρήσεων:

 

  • Υφιστάμενες ταμειακές εισροές
  • Φήμη και Πελατεία
  • Μερίδιο αγοράς
  • Αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο
  • Υπάρχοντες χώροι και υποδομές
  • Προμηθευτές και εκπαιδευμένο προσωπικό
  • Εξοικονόμηση χρόνου
  • Τεχνογνωσία και εμπειρία
  • Εξοικονόμηση πόρων

 

⇒ Υφιστάμενες Ταμειακές Ροές

 

Όπως είναι γνωστό, στις επιχειρήσεις, τα μετρητά είναι θησαυρός. Για τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης, μπορεί να κάνουν την διαφορά μεταξύ κερδοφορίας και χρεοκοπίας! Φανταστείτε ότι ξεκινάτε τη δουλειά των ονείρων σας για να διαπιστώσετε ότι θα χρειαστούν δύο με τέσσερα χρόνια για να καταστεί κερδοφόρα.

Όλο αυτόν τον καιρό, πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας ή θα επενδύσετε στην επιχείρησή σας, ώστε να αναπτυχθεί; Κάπως έτσι αποτυγχάνουν πολλές νέες επιχειρήσεις. Ξεκινάνε με πάθος αλλά απογοητεύονται από την οικονομική πραγματικότητα.

Όταν αγοράζετε μια υφιστάμενη επιχείρηση, υπάρχουν ήδη (πωλήσεις) ταμειακές εισροές. Γενικά, με τις υπάρχουσες εισροές, θα έχετε έναν παράγοντα λιγότερο να σας προκαλεί άγχος και να σας εμποδίζει στην προσπάθειά σας να εδραιώσετε την επιχείρησή σας με επιτυχία.

 

⇒ Φήμη και Πελατεία


Μια επιχείρηση που λειτουργεί χρόνια στην αγορά έχει δημιουργήσει μια κοινότητα ανθρώπων που την ξέρουν, την αναγνωρίζουν και την εμπιστεύονται. Αυτό που αναφέρουμε πάντα στους πελάτες μας είναι ότι στην σημερινή εποχή που γίνεται μάχη για λίγη δημοσιότητα και αναγνώριση, το να αγοράσεις μια υφιστάμενη επιχείρηση με αναγνωρίσιμο brand είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο και την μισή διαδρομή να την έχει τρέξει άλλος αθλητής για εσένα!

 

⇒ Μερίδιο αγοράς

 

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε μια επιχείρηση που βρίσκεται χρόνια στην αγορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ισχυρές πωλήσεις και να κατέχει ένα αξιοπρεπές μερίδιο της αγοράς. Αν πληρώνονται κανονικά ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι, διατηρώντας παράλληλα τη φυσιολογική λειτουργία της επιχείρησης, σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια υγιή επιχείρηση που έχει σταθερή ροή πελατών και πωλήσεων.

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση, θα πρέπει να επενδύετε συνεχώς χρήματα, χρόνο και προσπάθεια στις στρατηγικές μάρκετινγκ. Ενώ περιμένετε να γίνει γνωστή και να αρχίσει να χτίζει πελατολόγιο, θα εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές των λογαριασμών. Όλες οι επιχειρήσεις απαιτούν κάποιο κεφάλαιο κίνησης για να λειτουργήσουν αλλά ιδίως οι νεοσύστατες.

 

⇒ Αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο

 

Μια επιχείρηση που υπάρχει στην αγορά κάποια χρόνια έχει ουσιαστικά ένα αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Ως νεοσύστατη επιχείρηση, ποντάρετε στο ότι οι πελάτες χρειάζονται το προϊόν που πουλάτε αλλά χωρίς να γνωρίζετε την πραγματική ζήτηση της αγοράς για αυτό. Αντίθετα, η υπάρχουσα, καθιερωμένη επιχείρηση έχει αποδείξει ότι οι πελάτες αγοράζουν και θα συνεχίσουν να αγοράζουν. Είναι ο λόγος για τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση.

Ως ιδιοκτήτες επιχείρησης, όσο λιγότερες έγνοιες σας απασχολούν, τόσο το καλύτερο. Προσπαθώντας να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση θα έχετε το βάρος της υποχρέωσης να παράγει πωλήσεις, να διατηρεί επαρκή ταμειακή ροή ενώ παράλληλα θα πρέπει να εκπαιδεύετε τους υπαλλήλους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ό,τι τους ζητηθεί και να ψάχνετε συνέχεια για αξιόπιστους προμηθευτές. Όλα αυτά οδηγούν σε πλήρη εξάντληση και πιθανότατα αποτυχία, κάτι που κανένας δεν θέλει όταν προσπαθεί να καταφέρει κάτι δικό του. Για να αποφύγετε όλο αυτό το άγχος, εξετάστε την αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης αντί να ξεκινήσετε μια από το μηδέν.

 

⇒ Υπάρχοντες χώροι και υποδομές

 

Σε σύγκριση με τους νεοεισερχομένους στην αγορά, ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης είναι ότι έχει ήδη τους χώρους και τις υποδομές της. Είτε πρόκειται για μια ακμάζουσα επιχειρηματική περιοχή είτε για ένα δημοφιλές εμπορικό κέντρο, η θέση της μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό για την επιτυχία της.

Επιπλέον, μια υφιστάμενη επιχείρηση διαθέτει ήδη τα απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία της, όπως εξοπλισμό, έπιπλα, και εξαρτήματα που απαιτούνται για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, οι περισσότερες υφιστάμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη κάποιο είδος παρουσίας στο διαδίκτυο, είτε είναι ιστότοπος είτε κάποια σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

⇒ Προμηθευτές και εκπαιδευμένο προσωπικό

 

Οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και πωλητές είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να πετύχει μια επιχείρηση. Είναι ο εκπρόσωπος της επιχείρησης σε καθημερινή βάση. Οι άνθρωποι και οι άλλες επιχειρήσεις που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την αγορά και την επιχείρησή σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν αρκετά, εξοικονομώντας σας έτσι χρόνο και χρήμα.

Συνήθως, οι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες και τα συστήματα που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να λειτουργήσει ομαλά. Όσο λιγότερο χρόνο χρειαστεί να δαπανήσετε στην εκπαίδευση των υπαλλήλων και των πωλητών σας, τόσο περισσότερο χρόνο μπορείτε να επενδύσετε στη βελτίωση άλλων τμημάτων της επιχείρησής σας.

Οι υπάρχοντες προμηθευτές θα γνωρίζουν τα προϊόντα που χρειάζεται η επιχείρηση και θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες της χωρίς διακοπή.

 

⇒ Εξοικονόμηση χρόνου

 

Η σύσταση μιας νέας επιχείρησης θέλει χρόνο από την ανακαίνιση και την επιλογή εξοπλισμού, μέχρι τις άδειες λειτουργίας και την δημιουργία ενός site ή e-shop. Όλος αυτός ο χρόνος κοστίζει ακριβά, οπότε, εάν βρεθεί η κατάλληλη υπάρχουσα επιχείρηση προς αγορά, η εξοικονόμηση αυτού του χρόνου και της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.

 

⇒ Τεχνογνωσία και εμπειρία

 

Υπάρχουν επιχειρήσεις που η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τα χρόνια λειτουργίας τους καθώς και τα μαθήματα που έχουν δεχθεί από τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει, είναι ανεκτίμητης αξίας για τον επιχειρηματικό κόσμο. Φανταστείτε να χρειαστεί να δαπανήσετε 5 με 10 χρόνια για να αποκτήσετε μια αντίστοιχη εμπειρία ενώ θα μπορούσατε να την αποκομίσετε εξ ολοκλήρου με την αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης.

 

⇒ Εξοικονόμηση πόρων

 

Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης απαιτεί την επένδυση κεφαλαίου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων όπως υλικά, εξοπλισμός, για να μην αναφέρουμε τη διαφήμιση και τους μισθωτούς που πληρώνουν. Η δημιουργία δεν έχει ούτε πελάτες. Πρέπει να ξοδέψετε χρόνο και κεφάλαια προωθώντας την επιχείρηση ώστε να πείσετε τους πελάτες να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που χρειάζονται από εσάς και όχι από κάποιον ανταγωνιστή.

Εν κατακλείδι, η αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης εξοικονομεί πόρους, χρόνο και αυξάνει δραστικά την πιθανότητα επιχειρηματικής μακροζωίας.

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης μπορείτε να επισκεφθείτε τα υπόλοιπα άρθρα που έχουμε ετοιμάσει για εσάς εδώ ενώ για αγορές και πωλήσεις επιχειρήσεων μεταβείτε στον ιστότοπο της Business Interval και βρείτε το επόμενο επιχειρηματικό σας εγχείρημα.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα