Παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της επιχείρησης

Η αληθινή αξία της μικρής επιχείρησης βρίσκεται πέρα από τα οικονομικά της


 

Όταν πρόκειται για τον καθορισμό της αξίας των μικρών επιχειρήσεων, μια από τις πιο κοινότυπες ερωτήσεις αγοραστών είναι:

 • Αν αγοράσω αυτή την επιχείρηση, πόσα χρήματα μπορώ να βγάλω;

 

Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να κοιτάξετε και πέρα ​​από τα οικονομικά στοιχεία όταν καθορίζετε την αξία των μικρών επιχειρήσεων. Συχνά, τα οικονομικά αυτά στοιχεία μπορεί να είναι ανακριβή ή ελλιπή διότι ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση των φόρων και όχι το πόσο οικονομικά πετυχημένη είναι η επιχείρηση.

 

Πέρα από τα οικονομικά λοιπόν, ακολουθούν μερικοί βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αξία και πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μια μικρή επιχείρηση:

 

 1. Η επιχείρηση εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα για αρκετά χρόνια

 

Μια επιχείρηση που λειτουργεί για τουλάχιστον 3-5 χρόνια αξίζει να αναγνωριστεί για την επιτυχία της, είτε μεγάλη είτε μικρότερη. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα ήταν αρκετά ώστε ο ιδιοκτήτης να κάνει κάποιο είδος ζωής και να μπορεί να τακτοποιήσει ταυτόχρονα τα επαγγελματικά έξοδα, το ενοίκιο, τους πωλητές και την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σημαίνει επίσης ότι οι ακαθάριστες πωλήσεις παρείχαν αρκετές ταμειακές ροές για να διατηρηθεί η ομαλή επιχειρηματική λειτουργία της. Οι πωλήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πραγματική κατώτατη γραμμή των κερδών (διακριτικά κέρδη του πωλητή ή SDE) βγαίνει από την πρώτη γραμμή των κερδών (ακαθάριστες πωλήσεις).

Ένας γενικός κανόνας για μια μικρή επιχείρηση που λειτουργεί για τουλάχιστον τρία χρόνια και κερδίζει λιγότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ σε ακαθάριστες πωλήσεις είναι ότι το όφελος του ιδιοκτήτη (SDE) θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε από το 10 έως το 20 τοις εκατό των ακαθάριστων πωλήσεων. Μόλις μια επιχείρηση κερδίσει πάνω από ένα εκατομμύριο σε ακαθάριστες πωλήσεις, το όφελος του ιδιοκτήτη (SDE) μειώνεται στο 10 τοις εκατό ή λιγότερο.

 

 1. Υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης και επέκτασης της επιχείρησης

 

Μια επιχείρηση είναι πιο πολύτιμη εάν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μετά την πώληση. Κατά την αξιολόγηση μιας επιχείρησης, το 30% της προσοχής σας θα πρέπει να πηγαίνει σε αυτά που έχει ήδη κάνει ο ιδιοκτήτης και το υπόλοιπο 70% θα πρέπει να συγκεντρώνεται σε αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε εσείς με την επιχείρηση μετά την αγορά.

Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να επεκταθεί αν ολόκληρη η επιχείρηση βασίζεται στον τρέχων ιδιοκτήτη διότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα μόνο άτομο. Για να καταφέρετε να επεκτείνετε την επιχείρηση αυτή, ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε πολλές εργασίες εκ των προτέρων για να δημιουργηθούν διαδικασίες και συστήματα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης κατά την απουσία σας.

 

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι οι εξής:

 • Ένα ισχυρό εμπορικό σήμα – Μια επιχείρηση με μεγάλη και καλή φήμη στην αγορά είναι πιο πολύτιμη από μία που έχει πληγεί από κάποια κρίση ή από προσφορά κακών υπηρεσιών. Ένα ισχυρό εμπορικό σήμα εντός του κλάδου θα είναι πιο εύκολα επεκτάσιμο.
 • Θέση στην αγορά – Μια επιχείρηση που βρίσκεται σε καλύτερη τοποθεσία από τους ανταγωνιστές της, έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλάβει ισχυρή θέση στην αγορά. Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι καλά διαφοροποιημένα στην αγορά.
 • Ποιότητα εργαζομένων – Μια ισχυρή επιχείρηση έχει αξιόπιστους και εξειδικευμένους εργαζομένους. Όσοι παραμένουν με την εταιρεία μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα και την επιτυχία της επιχείρησης.
 • Συνεχής λειτουργία της επιχείρησης – Μια επιχείρηση που λειτουργεί όλο τον χρόνο μπορεί να προσφέρει σταθερές πωλήσεις σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εποχιακές.
 • Ισχυρή και πιστή πελατειακή βάση – Μια σταθερή πελατειακή βάση είναι εξίσου σημαντική, καθώς είναι αρκετά πιθανό να μείνει και μετά την πώληση της επιχείρησης.

 

 1. Η διαχείριση της επιχείρησης ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας

 

Η αγορά μιας επιχείρησης είναι εξίσου συναισθηματική απόφαση όσο είναι οικονομική. Αν δεν σας αρέσει ο κλάδος με τον οποίο ασχολείται η επιχείρηση ή δεν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας, τότε ποτέ δεν θα είναι η κατάλληλη επιχείρηση για εσάς ανεξάρτητα από το πόσο πετυχημένη είναι.

 

Οι ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε περιλαμβάνουν:

 • Έχω τις απαραίτητες ικανότητες για να διαχειριστώ με επιτυχία την επιχείρηση;
 • Είναι σε τοποθεσία που με βολεύει;
 • Πόσο συχνά χρειάζεται να βρίσκομαι στην επιχείρηση;
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να ταξιδεύω για να συναντάω αγοραστές και προμηθευτές;
 • Προτιμώ επιχείρηση χονδρικού ή λιανικού εμπορίου;
 • Είναι στο μέγεθος που θέλω; (π.χ. διαχείριση πολλών υπαλλήλων)

 

Αφιερώστε χρόνο στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αξία των μικρών επιχειρήσεων

 

Οι αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή σας η επιχείρηση μετά την αγορά θα είναι πρωτόγνωρες, τόσο εισοδηματικά όσο και στην καθημερινότητά σας. Για αυτόν τον λόγο να είστε σίγουροι για το τι αναζητάτε πριν κάνετε μια αγορά. Μόλις αξιολογήσετε τους βασικούς παράγοντες και καταλήξετε κάπου, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την επιχείρηση για περαιτέρω διερεύνηση. Η επόμενη επιχείρηση που θα επισκεφθείτε, μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς.

Για οποιαδήποτε απορία, βοήθεια ή καθοδήγηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα εξειδικευμένα στελέχη της Business Interval.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα