Είναι άξια πώλησης η επιχείρησή μου;

Ήρθε η στιγμή να αξιολογήσετε την επιχείρησή σας ως σύνολο και να καθορίσετε αν πρόκειται για μια επιχείρηση που αξίζει να πουλήσετε. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα, με τις σωστές κινήσεις, να εξελιχθεί μελλοντικά; Ή, θα ήταν πιο ασφαλής λύση η ρευστοποίησή της;

 

Θα πρέπει να εξετάσετε την αξία της επιχείρησής σας πέρα ​​από τα υλικά συστατικά της, διότι με το πέρασμα του χρόνου έχετε προσθέσει πολλά απτά και άυλα στοιχεία. Η λεγόμενη φήμη και πελατεία επίσης έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας επιχείρησης που είναι πολύ μεγαλύτερη από τα φυσικά μέρη της.

 

Παρακάτω θα βρείτε 6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε εάν η επιχείρησή σας είναι άξια πώλησης:

 

  1. Ελέγξτε τα οικονομικά έγγραφα της επιχείρησης

 

Για να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση θα πρέπει να ελέγξετε τα οικονομικά σας, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των κερδών σας ανά τα χρόνια. Εφόσον τα περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τις οφειλές της, βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Ένας απλός τρόπος είναι εάν από τα συνολικά έσοδα (εισπρακτέα) αφαιρούμε όλες τις αγορές, τα έξοδα (συμπεριλαμβανομένου και του μισθού του επιχειρηματία) και το φόρο εισοδήματος και το αποτέλεσμα που προκύπτει το συγκρίνουμε με τις συνολικές πωλήσεις ή το συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο.

 

  1. Προσδιορίστε σε τι διαφέρει η επιχείρησή σας από τον ανταγωνισμό

 

Ελέγξτε τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρησή σας. Οι αγοραστές προσελκύονται από μια επιχείρηση που είναι μοναδική και ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό της. Αυτό επιτυγχάνεται με την ύπαρξη και προσφορά ξεχωριστών προϊόντων ή/και υπηρεσιών στους καταναλωτές.

Άλλες πτυχές της επιχείρησής σας που την καθιστούν διαφορετική από τον ανταγωνισμό είναι η εμπορικότητά της, το brand καθώς και η φήμη της. Μέρος των περιουσιακών στοιχείων δηλαδή είναι και το πόσο γνωστή και σεβαστή είναι στην συγκεκριμένη αγορά, να είναι αναγνωρίσιμο το εμπορικό της σήμα, να έχει μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μάρκετινγκ. Βάση του ISO 10668, για την αποτίμηση του brand θα πρέπει να διεξάγονται τρεις διαφορετικές αναλύσεις: νομικές, συμπεριφορικές και χρηματοοικονομικές.

 

  1. Εξετάστε την τοποθεσία και τις εγκαταστάσεις σας

 

Αν υποθέσουμε ότι η επιχείρηση βασίζεται σε μια φυσική τοποθεσία και δεν προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες αποκλειστικά διαδικτυακά, αυτή επίσης, επηρεάζει τις δυνατότητες πωλήσεων της επιχείρησής σας. Όταν έρθει η ώρα να πουληθεί η επιχείρησή σας, θεωρείται θετικό στοιχείο να βρίσκεται τοποθετημένη σε πολυσύχναστο σημείο ή κάπου με γεωγραφική σταθερότητα και συνεχή προσέλευση καταναλωτών.

Επιπλέον, η εικόνα που παρουσιάζετε στους πιθανούς αγοραστές θα πρέπει στο σύνολό της να είναι καλή, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που βασίζεται η επιχείρησή σας που θα πρέπει να είναι ενημερωμένα και να λειτουργούν ομαλά. Επίσης, συνήθως οι αγοραστές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια γνωρίζοντας ότι η όποια μίσθωση είναι μακροπρόθεσμη και μεταβιβάσιμη.

 

  1. Προσδιορίστε την αξία του προσωπικού και της πελατείας σας

 

Εάν σκέφτεστε να πουλήσετε την επιχείρησή σας, βασικά στοιχεία της που θα θελήσετε να υπολογίσετε είναι και το προσωπικό και η πελατεία της. Ένα αξιόπιστο και έμπειρο προσωπικό με εύκολα μεταβιβάσιμες συμβάσεις σε νέο ιδιοκτήτη, καθώς και σαφείς πολιτικές στελέχωσης που περιγράφονται σε ένα εγχειρίδιο πολιτικής για την απασχόληση, κάνουν μια επιχείρηση ακόμα πιο ελκυστική στα μάτια των αγοραστών. Το αξιόπιστο προσωπικό και αντίστοιχα η διοίκηση μπορούν να εξομαλύνουν αρκετά την μετάβαση για έναν νέο ιδιοκτήτη.

Μια μεγάλη πελατειακή βάση και η ύπαρξη σημαντικών πελατών με μακροπρόθεσμες συμβάσεις είναι σοβαρά πλεονεκτήματα για κάθε επιχείρηση. Η διατήρηση μιας βάσης δεδομένων πελατών που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στον νέο ιδιοκτήτη θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση και θα ξεχωρίσει άμεσα την επιχείρησή σας από τις υπόλοιπες διότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν το συνηθίζει.

 

  1. Αναγνωρίστε τους τομείς της επιχείρησής σας που χρειάζονται βελτίωση

 

Εφόσον αξιολογήσετε την κατάσταση της επιχείρησής σας, προσδιορίστε σε ποιους τομείς θα μπορούσε να βελτιωθεί προκειμένου να αναπτυχθεί και να καταστεί πιο κερδοφόρα. Δημιουργήστε μια λίστα με συγκεκριμένες βελτιώσεις για κάθε πιθανή αδυναμία της επιχείρησης. Στη συνέχεια, καθορίστε πόσο χρόνο θα πάρει η κάθε μια για να εφαρμοστεί έτσι ώστε να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι αλλαγές.

 

  1. Αποφασίστε εάν πρέπει να πουλήσετε τώρα, να πουλήσετε αργότερα ή να ρευστοποιήσετε

 

Τώρα που έχετε καθορίσει την αξία της επιχείρησής σας, τις δυνατότητες πώλησης που διαθέτει και έχετε δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση των προοπτικών πώλησης, κατέχετε τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το πώς να προχωρήσετε.

 

Ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησής σας και την προθυμία σας να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να την βελτιώσετε, έχετε τις εξής επιλογές να εξετάσετε:

  • Το ιδανικό σενάριο θα είναι να διαπιστώσετε ότι η επιχείρησή σας είναι σε καλή κατάσταση και έτοιμη προς πώληση οπότε μπορείτε να καταγράψετε την τιμή που ζητάτε με σιγουριά λόγω της αποδοτικότητάς της.
  • Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η επιχείρησή σας χρειάζεται βελτίωση για να λάβει μια ανταγωνιστική τιμή πριν διατεθεί στην αγορά. Για διάφορους λόγους όμως, είστε αποφασισμένος/η να την πουλήσετε στην τρέχουσα κατάσταση. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας, έχοντας όμως υπόψη ότι η τιμή πώλησης πιθανώς να είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το αν είχατε ολοκληρώσει τις βελτιώσεις.
  • Αλλιώς, μπορείτε να ακολουθήσετε το σχέδιο δράσης που δημιουργήσατε παραπάνω γνωρίζοντας ότι θα καθυστερήσει η πώληση της επιχείρησής σας με αντάλλαγμα όμως περισσότερους ενδιαφερόμενους αγοραστές και την πιθανότητα υψηλότερης τιμής πώλησης.
  • Τέλος, μπορείτε να αποφασίσετε ότι η κατάσταση της επιχείρησής σας την καθιστά μη ανταγωνιστική στην αγορά και δεν αξίζει να προσπαθήσετε να τη βελτιώσετε, επιλέγοντας να ρευστοποιήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία.

 

Η πώληση επιχείρησης είναι απαιτητική διαδικασία που χρίζει επαγγελματικής αντιμετώπισης δεδομένου του όγκου των πληροφοριών και των αντίστοιχων επιλογών που πηγάζουν από αυτές. Η συμβολή ενός επαγγελματία επί των οικονομικών των επιχειρήσεων θα μπορέσει να σας κατευθύνει εμπεριστατωμένα προς την σωστή κατεύθυνση. Η Business Interval είναι στην διάθεσή σας, έτοιμη να σας προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία της, ώστε να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα